HISTÒRIA DEL TALLER:

El Taller de Gravat de Mataró va obrir les seves portes per primera vegada el 1980, oferint un espai equipat per la pràctica i l’ensenyament de les múltiples tècniques d’impressió que s’engloben en el gravat. Raul Capitani, mestre gravador, va ser el primer a gestionar-ho. L’any 1997 Murtra Edicions, integrat pels artistes professionals Jordi Rosés i Clàudia Lloret, van ser els encarregats de seguir amb la gestió, amb gran èxit, oferint diversitat de cursos, tallers i exposicions.

L’any 2011 acaba la gestió per part de Murtra Edicions i el taller tanca les seves portes Sense que ningú en faci ús, l’espai i la maquinària queden pràcticament abandonades i comencen a fer-se malbé.

El 2013 es crea l’Associació de Joves Gravadors de Mataró (AJGM), una associació sense ànim de lucre formada per un grup de joves llicenciats en Belles Arts de la Universitat de Barcelona amb l’objectiu de tornar a obrir l’espai.

El 2015 se cedeix la gestió del Taller de Gravat de Mataró, espai de titularitat municipal, a l’Associació de Joves Gravadors de Mataró. S’acaben sumant al projecte altres artistes de Mataró i finalment, l’octubre de 2016, s’inaugura la reobertura del taller amb una Junta Directiva nova.

ELS ESPAIS DEL TALLER:

El Taller de Gravat consta de dos espais diferenciats: la sala de gravat i la sala de serigrafia.

La sala de gravat té dues aules àmplies i còmodes per gaudir del procés del gravat. Una amb tres tòrculs disponibles, zona d’entintat i preparació de les matrius i planxes. La segona aula, comunicada amb la primera, es pot treballar el dibuix i rebre classes teòriques per part dels professors, amb taules i una pissarra. En aquest espai hi ha ubicat una petita biblioteca que l’Associació de Joves Gravadors va començar a construir des del principi amb molta il·lusió, aportant llibres de consulta sobre el món del gravat i les seves tècniques, llibres d’artista, llibres d’il·lustració, disseny i d’art. També hi ha un petit espai ubicat al final de l’aula que es fa servir de magatzem de material.

La sala de serigrafia és una aula que s’està acabant d’adequar, amb la maquinària necessària per poder treballar correctament la tècnica d’estampació sobre tèxtil i paper. Dins d’aquest espai hi ha una zona de neteja de pantalles, zona de revelatge, i zona d’impressió i d’acabat.

Gràcies a una donació de Manuel Prieto el gener de 2018, la sala de serigrafia compta amb la maquinària adequada per al desenvolupament d’aquesta activitat.

També tenim un petit espai dedicat al cafè i les infusions, per quan els/les alumnes i treballadors volen fer un recés.

Hi ha calefacció, molta llum natural i el taller disposa de lavabos i espais de neteja amb dues piques.